Tazminat Hukuku Hesaplama

Tazminat, hukuka aykırı bir eylemin, tazmin edilmesi yani bedelinin ödenmesidir. İnsanın yaşam hakkına yönelik yapılan ve tazminatı gerektiren her türlü eylem de tazminat hukuku ile düzenlenmektedir. Kanunlar ve Yargıtay içtihatları, tazminat hukuku hesaplama konusunda belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu düzenlemeler sayesinde hesaplama, zarara uğrayan kişinin tüm zararın yükümlü tarafından ödeyeceği usulde yapılmaktadır.

 

Tazminatı gerektiren pek çok durum mevcuttur. Bunların başında trafik ya da iş kazaları, sözleşmelerden doğan mağduriyetler vardır. Ayrıca doğrudan kişiliğe yapılan sözlü, yazılı ya da fiili bir saldırı da tazminat kapsamına girer. Tazminat hukuku hesaplama için mağdurun uğradığı zararın tespit edilmesi gerekir. Bu tespitin ardından maddi ya da manevi tazminat davaları açılır.

 

  • Maddi tazminat davaları hukuka aykırı bir eylemle, maddi ya da mala zarar verilerek oluşan zararın giderilmesidir.
  • Manevi tazminat davası, mal kaybı olmaksızın mağdurun yaşadığı üzüntü ya da yıpranmanın neden olduğu manevi yıpranmanın giderilmesidir.

Ancak çoğu durumda hem maddi, hem de manevi tazminat davası açmak mümkündür. Bu, uğranılan haksızlığın maddi ve manevi zararın giderilmesi amacıyla yapılmaktadır.

 

Tazminatı Gerektiren Konular

Tazminat hukuku hesaplama, aşağıdaki örneklerin oluşturduğu zarar ölçeğinde mahkeme tarafından belirlenmektedir. Tazminat hak edebilmek için aşağıdaki durumların oluşmuş olması gerekmektedir:

 

İş Kazalarının Sebep Olduğu Maddi ve Manevi Kayıplar

Ülkemizde sıklıkla yaşanan bu hadiseyi kapsayan iki alt başlık bulunmaktadır. Bunlar şöyledir:

  • Ölüm halinde tazminat: Geride kalan, eş ve çocukların destekten yoksun kalması sonucu

ödenecek tazminattır

  • Bedensel zarar sonucunda oluşan tazminat: Geçici ya da sürekli iş görmezlik halinde olabilmektedir. Burada, hastane masrafları, sakatlık nedeniyle işten ayrı kalınan süre ya da bir daha o işi yapamama gibi nedenler tazminat hukuku hesaplama ile belirlenmektedir.

Trafik Ya Da Başka Kazalar ile Oluşan Kayıplar

Mülkünüzün balkonundan düşen bir eşyanın yoldan geçen birine ya da aracına zarar vermesi de bu maddeye örnektir.

Sözleşmeye Aykırı Tutum Nedeniyle Oluşan Kayıplar

Kiracı ya da ev sahibi arasındaki sözleşmelerden ticari sözleşmelere kadar, bir tarafın yazılı maddeleri yerine getirmemesi sonucu doğacak zararın karşılanması amaçlanmaktadır.

Hatalı Doktor Uygulamaları Nedeniyle Oluşan Kayıplar

Hastane ya da doktorların yaşattığı mağduriyet zaman zaman yaşanmaktadır. Zarara uğrayan hastanın, hatalı uygulama nedeniyle uğradığı zararın tazmin edilmesini kapsamaktadır.

 

Boşanma ile Oluşan Kayıplar

Taraflardan birinin boşanma nedeniyle zarara uğraması durumunda açılabilmektedir

 

Telif Hakları Nedeniyle Oluşan Zararlar

Bir markanın taklit edilmesi, sanatçı, yazar gibi sanat üretenlerin eserlerinin izinsiz kullanılması tazminat gerektirmektedir.

 

Basın Ya Da İnternet Üzerinden Hakaretle Oluşan Zararlar

Kişilik haklarına saldırılması, uğranılan zararın karşılanmasını gerektirmektedir.

 

Tazminat hukuku hesaplama işlemine başlamadan önce uğranılan zararın net olarak tespit edilmesi gerekmektedir. Eğer zarara uğradığınızı ve tazminat hak ettiğinizi düşünüyorsanız, biz buradayız. Ekibimiz, tüm detaylarıyla sizi bilgilendirecektir. Burada zamanaşımı süresinin geçmemiş olmasına da dikkat etmelidir.