İş Kazası Tazminat Hesapla

Ülkemizde iş kazaları sıklıkla karşılaşılan, ölüm ya da sakatlanmayla da sonuçlanabilen olaylardır. İş kazasının meydana gelmesinin akabinde işverenin bildirim yükümlülüğünü yerine getirmesi gerekmektedir. Bu bildirim sonucunda Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişlerinin raporları doğrultusunda tazminat gündeme gelmektedir. Tazminat miktarı ise iş kazası tazminat hesapla ile ortaya çıkmaktadır. Buna da mahkemeler karar vermektedir.

İş kazalarında tazminat hem maddi hem de manevi olarak istenebilir. Ağır bedensel hasar, kalıcı sakatlık durumunda mağdura, ölüm durumunda ise yasal mirasçılarına maddi ve manevi tazminat ödenir. Kanunlarımız, manevi tazminat miktarını hesaplayabilecek net bir formül ortaya koymamıştır. Bu nedenle hesaplama, kusurun kimde olduğuna, uğranılan zararın boyutuna göre değerlendirilerek, soyuttan somut hale getirilir.

İş Kazasında Manevi Tazminat

Manevi zarar, iş kazası tazminat hesapla belirlenirken şu kriterler göz önünde bulundurulmaktadır:

  • Uğranılan zararın durumu belirlenmektedir. Yürüyerek çalışan işçinin kaza sonucu bacağını kaybetmesi halinde o işi bir daha yapamayacak olması bu duruma örnektir.
  • Tarafların mali durumu değerlendirilmektedir. Burada mağdur tarafın zenginleşmemesi, işveren tarafının da haddinden fazla zarara uğratılmaması gibi unsurlar değerlendirilmektedir.
  • İşveren ve işçinin olay sırasındaki kusurları incelenmektedir. Örneğin, kendisine verildiği halde emniyet kemerini takmayıp güvenlik önlemlerine uymadan çalışan bir kişi, kaza geçirmesi durumunda kusurlu duruma düşmektedir. Bu ve bunun gibi örnekler kusuru belirlemekte yardımcı olmaktadır.
  • Manevi zararın boyutu önemlidir. Kazanın ölümle sonuçlanması ya da kaza sonucu sadece ruhsal çöküntü yaşamak gibi zararın boyutu ölçülmektedir.
  • Olay tarihinde paranın satın alma gücü etkilidir. Özellikle enflasyonist ülkelerde önemli bir konudur. Davaların uzun sürdüğü düşünülürse, kaza esnasındaki paranın alım gücü bugün ile kıyaslanarak tazminat alınabilmektedir.

İş Kazasında Maddi Tazminat

Bunların dışında maddi tazminat da aşağıdaki durumlarda hak edilmiş olmaktadır. Maddi olarak, iş kazası tazminat hesapla elde edilen veriler miktarda belirli olmaktadır. Bunlar şöyledir:

  • Kalıcı bir sakatlık olmaması halinde, işe dönünceye kadarki geçen sürenin maddi olarak karşılığı istenebilmektedir.
  • Sürekli iş görmezlik durumunda hak edilen maddi tazminat durumunda rapor ile iş görmezlik oranı belirlenmektedir. Bu rapor doğrultusunda belirlenen maluliyet tazminatın hesaplanmasında kullanılmaktadır.
  • Tedavi masrafları ve bu sürede yapılan tüm masraf tazmin edilmektedir.
  • Ekonomik geleceği etkileyen mağduriyetler, yani kişinin artık çalışamayacak olması ya da aynı işi yaparken daha fazla çaba sarf etmesi maddi tazminat hakkı doğurmaktadır.
  • Ölüm halinde oluşan maddi tazminat hakkı vardır. Ölenin bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları ile anne ve babası destekten yoksun kalma tazminatını isteyebilir. Ayrıca ölüm bir tedavinin sonucunda gerçekleşmişse, tedavi süresince yapılan tüm masraflar ile cenaze giderleri de tazminata konu edilmektedir.

Eğer iş kazası sonucu maddi ya da manevi zarara uğradığınızı düşünüyorsanız, iş kazası tazminat hesapla ve kanunlarla uğraşmayı bize bırakabilirsiniz. Ekibimiz, hesaplamayı en doğru şekilde yapacak ve size yol gösterecektir.