İş Kazası Tazminatı

 

İş kazaları ve hastalıkları ülkemizde sıklıkla meydana gelen bir hadisedir. Ölümle ya da kalıcı sakat kalmayla sonuçlanabildiği gibi uzuv kayıplarına da neden olmaktadır. Ya da kaza neticesindeki iyileşme süreci hem hastane masraflarına, hem de bu sürede maddi kayıpları beraberinde getirmektedir. İş kazası tazminatı bu durumda mağdurun hak edişidir.

Çalışma yaşamında iş hastalığı da sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Sürekli bir kimyasala maruz kalmakla oluşan iş görememezlik durumu buna örnektir.

 

İş Kazası Nedir?

İş kazasının, kanunlarla belirlenmiş sınırları bulunmaktadır. Bu kanunlara göre, işçi görevi sırasında başına gelen kazalara göre farklı tazminat tutarları alır. Farklı iş kazaları vardır. Bunlara; başka yere göreve gönderildiğinde ya da işverenin sağladığı araçla bir yerden bir yere giderken yaşadığı kazalar dahildir. Ayrıca annenin emzirme iznindeki yaşadığı kaza da dahil edilmektedir.

Meslek Hastalığı Nedir?

İşçinin sürekli tekrarlanan bir sebeple ya da işi yürütürken maruz kaldığı geçici veya sürekli hastalık bu başlık altındadır. Ayrıca işçinin, iş sebebiyle bedensel ve ruhsal engellilik hali de meslek hastalığı olarak sayılmaktadır.

 

İş Kazası ve Hastalığı Bildirim Yükümlülüğü

 

Bir işyerinde iş kazası meydana gelmesi durumunda işveren 3 gün içinde bunu bildirmek durumundadır. Meslek hastalıkları ise tanı konulduktan sonra 10 gün içinde SGK’ya bildirilmelidir. Ayrıca iş kazası beyan tutanağı düzenlenmesi zorunluluğu da bulunmaktadır.

 

İş Kazası Tazminatı Hakkı

 

İş kazasında da meslek hastalığında da mağdur işçinin sosyal güvenlik kurumuna bağlı olması birinci esastır. Öte yandan kazanın kanunda belirtildiği gibi işçinin mesaisi sırasında yaşanmış olması gerekmektedir.

 

İşçi, taşeron olarak çalıştığı bir kurumda iş kazası geçirmişse hem kendi işverenine hem de taşeronluk hizmeti verdiği şirkete karşı dava açma hakkına sahiptir. Burada zamanaşımı süresi önemlidir. İş kazalarında dava açmanın zamanaşımı süresi 10 yıldır. Ancak, kaza kapsamında ceza davası da açılmışsa, bu süre değişiklik göstermektedir. İş kazası tazminat gerektiren bir konudur. Ancak burada işverenin kusuru ve işçinin kaza sırasındaki kusurlar da dikkate alınmaktadır. Meslek hastalıkları da tazminat gerektiren bir durumdur.

 

Burada sosyal güvenlik kurumunun raporu da önemlidir. Çünkü bildirim zorunluluğu kapsamında olan iş kazası müfettişlerce incelenmektedir. Müfettişler, incelemenin sonucunu rapor haline getirmektedir.

 

Bu raporda tarafların kusurlarını, kazanın oluş şekli gibi teknik detaylar bulunmaktadır. Eğer bu rapor, kazanın bir iş kazası olduğu yönündeyse iş kazası tazminatı hakkı doğmaktadır.

 

Ancak bazı durumlarda rapora da ‘iş kazasının tespiti’ davası açılabilmektedir. Uzman ekibimiz bu konudaki tüm detaylara hakimdir. Olayı dinleyerek ve tüm raporları inceleyerek size yardımcı olabilecek uzmanlığımız bulunmaktadır.  Bu gibi soru sorunlar için firmamız her daim sizin için çalışır.

 

İş kazası tazminatı ve daha birçok hukuksal sorunlarınızın çözümü bizdedir. Derdinize derman olmak için bekliyoruz.