İşçilik Alacakları

 

Emeği ortaya koyarak hayatını idame ettiren işçiler kanunla belirlenmiş haklara sahiptir. Bu hakların tamamı işçilik alacakları şeklinde belirlenmiştir. Tüm bu haklar madde madde bulunur.

 

Feshe Bağlı Alacaklar Nelerdir?

İşçinin kanunda belirtilen sebeplerle işten ayrılması ya da ayrılmak zorunda bırakılması halinde ödenen tazminattır.

 

Kıdem tazminatı

Bu tazminat türünün hesaplaması her yılın, 30 günlük brüt asgari ücretin çarpımıyla elde edilmektedir. Ancak, tazminat şu durumlarda ödenmektedir:

  • İşçinin iş kanununa bağlı olarak hizmetlerini yürütüyor olması gereklidir.
  • En az 1 yıldır çalışıyor olmalıdır.
  • Haklı nedenler ortaya koyan işçi, iş sözleşmesini feshetmelidir.
  • Erkek işçilerin askere gitmesi, kıdem tazminatı gerektirmektedir.
  • Kadın işçi, nikah tarihinden itibaren 1 yıl içinde sözleşmesini feshedebilir.
  • Aynı işyerinde 15 yılı dolduran işçi, kendi isteğiyle bile ayrılsa kıdem tazminatı almalıdır.
  • Ölüm hadisesi kıdem tazminatını gerektirmektedir.
  • Emekliye ayrılma durumunda da kıdem tazminatı hak edilmiştir.

Ancak işçi kendi isteğiyle işi bırakmışsa, yani istifa etmişse kıdem tazminatı hakkı elde edememektedir. Böylelikle işçilik alacakları haklarından vazgeçmiş olmaktadır. Ayrıca işveren sözleşmeyi, iş kanunundaki haklı nedenlere dayandırarak feshetmişse kıdem tazminatı hakkı doğmaz. Buradaki haklı nedenler kanunda belirtildiği gibi iş disiplinini bozma, işletmeyi zarara uğratma şeklinde olabilmektedir.

 

İhbar Tazminatı

Bildirim koşuluna uymadan sözleşmenin feshedilmesi durumunda ödenmektedir. Ancak burada işçi bu sorunluluğa uymadan işi bırakmışsa, işveren aynı tazminatı isteyebilmektedir. Hesaplama da bildirim süresi üzerinden yapılmaktadır.

 

Yıllık İzin Alacağı

İşyerinde 1 yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı elde etmektedir. Fakat yıllık izin paraya dönüştürülemez. İşçi, yıllık iznini kullanmazsa, işçilik alacakları kapsamında hakkı hanesinde birikmektedir. Ancak işten haklı gerekçelerle ayrılması durumunda maddi olarak alacağa dönüşmektedir.

 

Feshe Bağlı Olmayan Alacaklar Nelerdir?

Feshe bağlı olmayan alacaklar aşağıdaki gibidir:

  • Fazla mesai alacağı: İş kanununa göre haftalık çalışma süresi 45 saat ile sınırlıdır. Günlük ise 11 saatten fazla çalışma fazla mesaiye girmektedir. Gece çalışmalarında ise en fazla mesai 7 saat 30 dakika olmalıdır. Ayrıca, yıllık çalışma saati 270 günü geçiyorsa da fazla mesai ve fazla çalışma ücreti işçinin alacak hanesine yazılmaktadır.
  • İş kazası ve meslek hastalığı alacağı: İşçi iş kazası ya da meslek hastalığı için rapor gereklidir. Ancak bunu raporla kanıtlayabilen işçi tazminat hakkı kazanmaktadır.
  • Haftalık tatil, genel tatil ve bayram tatilleri alacakları: İşçi 7 günlük çalışmada 24 saat tatil hakkına sahiptir. Tatil günü yevmiyesi işçilik hakları kapsamındadır. Ayrıca dini ve resmi bayramlar için de aynısı geçerlidir. Eğer işçi bugünlerde çalışırsa 2 yevmiye hakkı elde etmiş olmaktadır.

Öte yandan maaşla birlikte ödenen asgari geçim indirimi de bulunmaktadır. İşçilik alacakları tamamen işçi haklarıyla ilgilidir. İşçi hakları ile de firmamız son derece uzmanlaşmıştır ve her konuda size yardımcı olma hedefindedir.